Tre Svenska båtar reste ner i sensommarvärmen till smaragdgröna Attersee i västra Österrike för att segla Eastern Hemisphere Championships hos Union-Yacht-Club Attersee (UYCAs) dit drygt 50 båtar anmält sig. Bland motståndet fanns många ur den europeiska starbåtseliten, Augie Diaz USA med local hero Christian Nehammer som gast, Larry Whipple USA med svenske Anders Ekström, ett antal blåstjärnor och ex-olympier.

De svenske representerade av Calle Schröder och Henrik Glimstedt i 8433, Erik Dalen och David Nogen i 8108 och Staffan Thunell och Peter Söderblom i 8496.

Efter några dagars träning i mycket lätt väder möttes vi av den termiska Rosenvind på första kappseglinsdagen. Det gav tre race i episka förhållanden med sol och jämn termik 6-10 knop.

Firma Schröder-Glimstedt hittade mest rätt, spikade första seglingen och fick hämta daily first medaljer iklädda lokala läderkavajen.

Dag 2 möttes vi av regn och en svag ostlig bris. Efter en liten stunds väntan med föredömlig informationsgivning av seglingsledaren släppte seglingsledningen ut båtarna och två race genomfördes i lätta och vridiga förhållanden. Även här lyckade Calle och Henrik bäst med en femte plats i 5 seglingen.

Dags för tredje dagen och vi vaknade till sol och en prognos om upp till 12 knop nordlig gradientvind. Återigen ordnade den enastående seglingsledningen två fina race där vi i Team Sweden höll oss väl framme, med flera ensiffriga placeringar.

Regattan avslutades traditionell österrikisk hospitaly och trevlig prisutdelning där alla fick pris.

Vann regattan gjorde Diaz/Nehammer med jämna serien 2, 2, 3, 6, 2, 4 (DNC), före O’Leary/Houwelling (IRL) och De Boer/Trouche (NED).

Bland de svenska kom Schröder/Glimstedt 10:a, Dalen/Nogen 18 och Thunell/Söderblom 23.

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »