VM och EM segrar – våra stora Champs!

Traditionen med Starbåtssegling är fylld av goda framgångar. Framgångar både förr och nu.

Här ser vi när Fredrik Lööf och Christian Finnsgård lyfter den ärofyllda bucklan för deras GULD på VM 2001 i Medemblik i Holland. Fredrik hade dessförinnan lyckats bärga EM-guld i Danmark tillsammans med Magnus Liljedahl.

På OS-regattor har svenskar hållit sig väl framme flera gånger. Först ut var Gunnar Asther, seglandes båten ”Swedish Star”, med en bronsplakett 1932, följt av Arvid Laurin i båten ”Sunshine” med ett silver OS 1936. Sen kom Pelle Pettersson som med gasten Stellan Westerdahl tog fick silver (OS 1972, Kiel, Tyskland) och med gasten Holger Sundström ett brons (OS 1964, Tokyo, Japan).

2001 blev ett fantastiskt år för Fredrik. Att som “roukie” gå in och vinna både EM och VM-guld. Sen forsatte Fredrik med att ta EM-guld även 2002, VM silver 2003 och åter VM-GULD 2004. Då med den nya ordinarie gasten Anders Ekström.

2008 blev Fredrik och Anders uttagna att segla OS i Kina. Efter en kraftfullt och intensiv träning tillsammans med träningsparet Tompa Löfstedt och Krister Carlsson, både i Italien, USA och Kina, seglade Fredrik och Anders finalracet med möjlighet att knipa både Silver och Guld. Men det blev en bronsmedalj, enda medaljen i segling för svenskarna detta OS.

Inför finalracet i OS i London 2012 var medaljen för Fredrik tillsammans med Max Salminen redan säkrad inför finalracet. Men att det skulle bli guld var det få som hade räknat med då britterna Iain Percy/Andrew Simpson hade ett försprång på 12 poäng, sex placeringar.

Fredrik och Max fick en mycket bra start på seglingen då man valde att gå höger och var uppe i ledning vid första kryssen.

Britterna rundade som femma och brasilianarna, som inledde finalen på silverplats låg längre ned, vilket innebar att Sverige var på väg mot silver.

Britterna ryckte upp sig till femte plats på väg in mot mål. Men precis innan mållinjen tappade de fart och gick i mål som åtta. Bland annat hamnade den norska båten i vägen för britterna och efter målgången rådde det stor förvirring innan det stod klart att Sverige hade vunnit guld med minsta möjliga marginal. I sanning en bragd och en fantastisk avslutning på Fredriks starbåtssatsning!

Vår tidigare Världsmästare och också vår första är legendariska Pelle Pettersson. Han tog guld 1969 tillsammans med gasten Ulf Schröder i San Diego. John Albrechtson erövrade också ett guld, som gast åt Paul Elfvström 1966. Pelle och Ingvar Hansson har dessutom ett silver 1974, liksom Sune och Leif Carlsson 1977, samt Hans Wallén och Bobby Lohse 1993. Brons tog Mats Johansson och Stefan Hemlin 1990, John Albrechtson och Göran Tell 1971, samt Stig Wennerström och Sture Christiansen 1970.

Men fler medaljer har tagits av svenska seglare. Till exempel togs EM-guld

1967 av Stig Wennerström med Jan Lybäck.
1969 av Stockholmarna Börje Larsson med Göran Tell som gast.
1970 av Stig Wennerström med Sture Christiansson.
1971 av Pelle Pettersson med Stellan Westerdahl.
2004 av Fredrik Lööf med Anders Ekström.

OS guld i London 2012 av Fredrik Lööf med Max Salminen.